Emprogage

Framtidens matsystem i samverkan

Framtidens matsystem i samverkan

Framtidens matsystem i samverkan!
Helaktig utveckling handlar om att se helheter och att tillsammans utveckla och ställa om verksamheter till mer hållbara affärsmodeller och strategier.
Denna vecka har vi haft ett par spännande dagar med massor av lärande, studiebesök, nätverkande och innovativa idéer kring maktsystemet och de gröna näringarna. Det krävs en uppdaterad kompetens att utveckla livsmedel och verksamheter utifrån ett hållbart och cirkulärt perspektiv.

Yrkeshögskoleutbildningarna till Hållbar livsmedelsintraprenör och Driftledare Gröna Näringar hade tillsammans med olika företrädare i branschen haft en flerdagarsträff i ett utvecklingsintensivt område kring Bjuv. Vi besökte och samtalade med företag och organisationer som visar att cirkularitet/hållbar utveckling/grön omställning/bäst för världen, är möjligt.

Dagarna utgick från Foodhills område i Bjuv, vilket är ett livsmedelscentrum för etableringar och företag med intresse för tillväxt och innovation. Foodhills vision är att utveckla en livsmedelsproduktion som är innovativ, hållbar, lönsam och resurseffektiv. Nedan finns lite inspiration från en del av de aktiviteter och studiebesök som genomfördes.

Industriell symbios

Inne på området besöktes bland andra SydGrönt som dels har mottagning och tvättning av grönsaker och ett rödbetskokeri. SydGrönt är en odlareförening som ägs av ett 90-tal sydsvenska odlare. SydGrönt är Sveriges största leverantör av svenskproducerad frukt och grönsaker och packar både i eget varumärke och i white label.

Anette Ekstrand som är produkt- och marknadschef på SydGrönt visar runt i anläggningen där rotfrukter tvättas.
GroPro är ytterligare ett av de nästan 30 företag som finns inne på Foodhills område. GroPro har byggt en proteinfabrik som just nu tas i drift. Fabriken utvinner proteiner från svenska gröna ärtor och andra svenska baljväxter med en unik metod utan kemikalier och med ett minimum av energi.


Bengt Persson som varit med att starta upp både Foodhills och GroPro bjöd på en inspirerande reseskildring in i ärtornas och proteinets värld. ”Vi kommer att kunna erbjuda livsmedelsindustrin ett helsvenskt och mycket miljövänligt alternativ till importerad soja och animaliska proteiner” säger Bengt Persson.

Genom samarbetet med Foodhills har GroPro i praktiken fri tillgång till gröna ärtor av hög kvalitet. De korta transporterna ger ytterligare en klimatfördel.

Från GroPro kommer det komma många olika produkter – en av dem är en ”Falukorv” på ärtprotein. Efter en idé som kom upp på plats – serverades sedan denna korv som korv stroganoff 1,5 h senare av Emil Ekstrand och hans kockar på Restaurang Ärtan – verkligen imponerande!

Plöjningsfritt jordbruk
Ly-Ros driver tre plöjningsfria jordbruk (Lydinge, Rosendal och Vrams Gunnarstorp) som sträcker sig från Kropp utanför Helsingborg i Skåne hela vägen till Söderåsen. Jordarna varierar från lätta jordar till mycket styv lera och Jan Jönsson på Ly-Ros menar att istället för att bearbeta mer gäller det att ta vara på markens naturliga processer, både när det gäller strukturbildning och omsättning av växtnäring. Maskinparken har successivt kunnat bantas med både minskat dragkraftsbehov och färre och grundare bearbetning.

”Vi strävar efter att gödsla marken snarare än grödan. Inför vårgrödor sår vi in mellangröda och har även försök med bottengröda i höstvete. Stallgödsel och slam sprider vi i växande gröda och den omsätts inom några veckor.”, säger Jan.
Odlingsupplägget med omväxlande vårgrödor, minimerad jordbearbetning och undersådd klöver är några av åtgärderna som hjälper till att hålla nere ogräset. Detta har lett till att skördarna blivit högre och jämnare.

Matlagning – ett sätt att lägga en grund för samverkan
För att föra samman olika perspektiv och lära känna varandra över organisations- och verksamhetsgränser lagade vi alla mat tillsammans på de råvaror som de olika besökta företagen bidrog med. Mer än 30 kockar samsades i restaurangköket på Restaurang Ärtan inne på Foodhills. Vissa hade aldrig varit i ett storkök medan andra arbetat i ett tiotal år inom olika restaurangverksamheter. I denna mix uppstod självorganisation både i arbetsfördelning och i menyn.
Ingredienser var bland annat:
  • Rödbetor och spetskål från SydGrönt
  • Basilika, sallad och rosmarin från Spisa
  • Äpplen från en Lommaträdgård

Det serverades en varm och kryddig rödbetssoppa till förrätt, tomat och basilika till mellanrätt, spröda rårakor på rödbeta med palsternackspuré och stekt spetskål till huvudrätt och knaprig äpplekaka på årets sista äpplen till efterrätt.

Kompostering av matavfall på 24 timmar

Solserv i Nyvång utanför Åstorp byggs komposteringsmaskiner i alla storlekar – från den minsta för hemmabruk, via storlekar som passar både den lilla restaurangen och stora butiken, till lösningar för handelsplatser och hela stadsdelar. Mikrorganismerna i maskinerna bryter snabbt ned det organiska materialet och förvandlar det till ”svart guld”.

I kompostmaskinerna reduceras ingående vikt till endast 10-15 procent i utgående kompostmassa. Denna kan sedan antingen direkt användas som gödning eller pelleteras för senare bruk.

Stellan Nordahl från utbildningarna håller tillsammans med Willy Speljak en inledning kring hur kompostering fungerar. På ett dygn förvandlas utgångna livsmedel och organiska restprodukter i Solservs ”levande maskiner” till kompostmassa för gödning.

Luktfri kompostmassa
Studenterna Oscar Levenstam som läser Hållbar Livsmedelsintraprenör och Åsa Hugosson från Driftledare Gröna Näringar försöker känna lukt från kompostpellets. Både kompostmassa och pellets är i stort sett helt luktfria.

Willy Speljak på Solserv förevisar en modell för komposteringslösning för en hel stad eller en stadsdel. Modellen visar hur de större komposteringsmaskinerna kan sättas in i en infrastruktur för tex en handelsplats eller återvinningsstation.
Dessa organisationer och verksamheter var delaktiga under dagarna:
Ananda Moods (strategiutveckling)
Bjuvs kommun (kostenheten)
Bjuvs kommun (näringslivsenheten)
Cohive (hållbarhetskonsult)
Driftledare gröna näringar (Yh-utbildning)
Ekobalans (ekogödsel)
Emprogage (framtidens konsultbolag)
Folkuniversitetet (bildningsförbund)
Foodhills AB (område för industriell symbios)
Food2change (minskar matsvinn)
Ly-Ros (plöjningsfritt jordbruk)
GroPro (proteinfabrik)
Hi3 (innovationsledning)
Hållbar Livsmedelsintraprenör (Yh-utbildning)
Hörby kommun (näringslivsenheten)
Ideon Open (öppen innovation)
Läke- och livsmedelstekniker (ledningsgrupp Yh-utbildning)
Lunds kommun (naturskola)
Mossagården (ekologisk odling och hampacenter)
Nyföretagarcenter Syd (företagarstöd)
Nykraft (ledarutveckling)
Processhygien (Processhygien och kontrollerade miljöer)
Solserv, Solutions & Services i Europé AB (komposteringsmaskiner mm)
Spisa Smaker (ekologisk kryddodling)
SSEC (samverkansorgansition)
SydGrönt – Odlare i samverkan (odlare i samverkan)
Svenska kyrkan (skogsbruk)
Thinge AB (konsultbolag hållbarhet och cirkularitet)
Win (konsultbolag för innovation)
Restaurang Ärtan (restaurang)
Tack till alla inblandade!

—-

Arrangörer för dagarna av Helaktig Utveckling stod förutom utbildningarna själva även Folkuniversitetet, Emprogage, SSEC, WIN och Nyföretagarcenter Syd. Värdar för arrangemanget var Janeth Andersson, Bengt Fellbe och Stellan Nordahl.

Utbildningarna anordnas av Folkuniversitetet och Emprogage och är initierade av och drivs i samarbete med branschernas aktörer. Hållbar Livsmedelsintraprenör handlar om cirkularitet och hållbar utveckling inom hela livsmedelssystemet. Driftledare Gröna Näringar handlar om grön omställning och digitalisering i de gröna näringarna. Bägge utbildningarna har också fokus på helheter, innovation och samverkan.
Läs mer om utbildningarna:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *